Okolje

NAŠA PREDANOST TRAJNOSTNI MOBILNOSTI

Naš pristop k doseganju trajnostnega razvoja na področju mobilnosti je usmerjen v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, zaščito naravnih virov in razvoj novih okolju prijaznih načinov mobilnosti.

 

TEHNOLOGIJA ENERGIJSKO UČINKOVITA TEHNOLOGIJA

Z inovacijami zmanjšujemo ogljični odtis

E-TENSE: električna in hibridna vozila DS

E-TENSE je zasnovan za svet jutri in predstavlja:

 

- Vrhunski užitek v vožnji
- največja učinkovitost z regeneracijo energije
- Neomejena mobilnost ne glede na prihodnje predpise

 

 

Odkrijte 100% električni DS 3 CROSSBACK E-TENSE in naše priključne hibridne motorje, ki so na voljo v DS 4, DS 7 CROSSBACK in DS 9.

PureTech

Z namenom izpolnjevanja zahtev, glede zmanjšanja onesnaževanja okolja, smo razvili naše bencinske motorje PureTech, z najnovejšo razpoložljivo tehnologijo, ki omogočajo: odzivnost motorja in obvladovanje porabe.

BlueHDi

Tehnologija BlueHDi označuje našo paleto dizelskih motorjev, ki ponujajo najnovejšo generacijo sistema za nadzor onesnaževanja.

PORABA PORABA VOZIL DS MED DEJANSKO UPORABO

Skupina PSA v znak zaveze do svojih kupcev objavlja rezultate porabe med dejansko uporabo modelov znamke DS.

Skupina PSA je skupaj z Bureau Veritas, mednarodno priznano neodvisno organizacijo, objavila uradne rezultate meritve porabe vozil  DS med dejansko uporabo.

 

PORABA VOZIL DS MED DEJANSKO UPORABO

RECIKLIRANJE CIKEL RECIKLIRANJA VAŠEGA VOZILA DS

1.Razgradnja
Zadnji lastnik vozila po izteku njegove življenjske dobe odpelje vozilo v pooblaščeni center za prevzem. Po opravljenem pregledu vozila pooblaščeni center za prevzem izda predpisano potrdilo o uničenju vozila.

2. Predhodna obdelava in odstranjevanje onesnaževalcev iz vozila
Najprej odstranijo baterijo in izklopijo varnostne blazine. Partnersko podjetje znamke DS zatem iz vozila odstrani odvečno gorivo in ostale tekočine: motorno olje, olje menjalnika, zavorno tekočino in hladilno sredstvo klimatske naprave.

3. Odstranitev
V sklopu naslednjega koraka razstavijo vse sestavne dele in mehanizme, da se jih lahko ponovno uporabi kot rabljene dele oziroma kot tovarniško obnovljene dele. Če se oceni, da so materiali, kot sta plastika in steklo, ekonomsko donosni, se jih shrani za potrebe recikliranja.

4. Skladiščenje
Okolju nevarne materiale zatem zberejo in pošljejo specializiranim podjetjem v prevzem ali uničenje.

5. Drobljenje
Golo karoserijo brez škodljivih snovi pošljejo v drobilnik, ki vozilo razgradi in njegove sestavne dele sortira, da se jih lahko reciklira ali ponovno uporabi.

6. Po drobljenju
Sortirane dele, ki pridejo iz drobilnika, nato obdelajo z različnimi tehnikami (magneti, vrtinčni tokovi, lebdenje), da se iz njih izločijo delci materialov, ki jih je možno uporabiti kot sekundarne surovine.

7. Recikliranje / predelava / zakop na odlagališčih
Materiale, ki so pridobljeni med drobljenjem, je možno reciklirati na primer v cementni industriji. S to proizvodno verigo je možno ponovno uporabiti 95 % vozila in občutno zmanjšati ostanke, ki so namenjeni za zakop.

Rezultati so pridobljeni s preizkusnim protokolom, oblikovanim skupaj z ki ga je preveril Bureau Veritas¹. Ta zanesljiv in ponovljiv protokol omogoča merjenje porabe med dejansko uporabo vozil pri kupcih DS.

 

Med testnim protokolom, ki temelji na evropskem projektu za merjenje emisij med dejansko vožnjo (RDE “Real Driving Emissions”), izmerijo porabo goriva s prenosno napravo, ki jo namestijo v vozilo (PEMS*). Bureau Veritas, neodvisna in svetovno priznana organizacija, jamči za protokol in njegovo izvajanje v definiranih pogojih ter potrjuje točnost in poštenost rezultatov.

 

Meritve so izvajali na javnih in za promet odprtih cestah (25 km v mestnem okolju, 39 km po cestah izven naselja in 31 km po avtocesti) v resničnih pogojih vožnje (uporaba klimatske naprave, masa prtljage in potnikov, klanci, itd.).

 

TRAJNOSTNI RAZVOJ OD ZASNOVE DALJE

Da bi se uspešno spopadli z ekološkim izzivom, si prizadevamo omejiti naš okoljski vpliv tekom celotnega postopka proizvodnje. Pri znamki DS prednostno uporabljamo reciklirane izdelke, kadarkoli nam pogoji to dopuščajo. Naša ekipa strokovnjakov za recikliranje se nadvse trudi, da bi vam zagotovila maksimalno kakovostne materiale in dolgo življenjsko dobo toplotnih in mehanskih sklopov za optimalne zmogljivosti.

Razvoj
– Ocena življenjskega cikla.
– Izbira okolju prijaznih materialov.

 

Proizvodnja
– Uporaba recikliranih materialov.

 

Uporaba
– Ravnanje z odpadki in odstranjevanje odpadkov v prodajnem mestu.
– Rezervni deli.

 

Razgradnja
– Razgradnja vozila.
– Odstranjevanje onesnaževalcev iz vozil in predhodna obdelava.
– Evropska uredba o odsluženih vozilih.

Okolje
Okolje

Uporaba in ravnanje z recikliranimi materiali

DS Automobiles od svojega nastanka uporablja reciklirane materiale in stalno povečuje njegovo uporabo. Kot del pristopa skupine Stellantis Group si znamka DS  prizadeva, da bi izpolnila svojo zavezo pri proizvodnji vozil, da vsebujejo vsaj 30% recikliranih materialov ali materialov na biološki osnovi.

NAŠA MREŽA ZA PREVZEM VOZIL

Reciklirajte svoje odsluženo vozilo DS.

Skladno z evropsko uredbo, ki določa pravila ravnanja z izrabljenimi vozili, se znamka DS Automobiles zavzema za zmanjšanje količine odpadkov tekom proizvodnega procesa in za prevzem vašega vozila ob izteku njegove življenjske dobe. K sodelovanju smo povabili neodvisne strokovnjake, s pomočjo katerih vam zagotavljamo, da bo vaše vozilo reciklirano na najbolj ekološki možen način.

 

Partnersko podjetje za prevzem vozil, ki ga je pooblastil DS, vam bo izročilo potrdilo o uničenju ob prevzemu vašega vozila zaradi izteka njegove življenjske dobe. Potrdilo o uničenju boste obvezno potrebovali za odjavo vozila iz prometa pri pristojnem organu. Tako boste lahko brez skrbi, saj boste vedeli, da bo vaše staro vozilo uničeno na okolju prijazen način.

Vašega DS lahko ob izteku življenjske dobe brezplačno oddate v razgradnjo na pooblaščena zbirna mesta, če izpolnjuje naslednje pogoje:

  • ima vozilo največ 9 sedežnih mest ali če je lahko gospodarsko vozilo z največ 3,5 tonami,
  • je vozilo registrirano v Sloveniji,
  • v vozilu ne manjka noben bistveni del, je oddano v celoti z vsemi bistvenimi sestavnimi deli, vključno z motorjem, menjalnikom, podvozjem, kolesi in katalizatorjem (če je del opreme) ter elektronsko opremo.
  • vozilo ne vsebuje nobenega odpadka, ki niso sestavni deli ali materiali vozila (npr. dodatne izrabljene pnevmatike, komunalni odpadki, …),
  • so bili skupaj z vozilom izročeni originalni dokumenti vozila.

 

Pooblaščeni center za prevzem odsluženih vozil vam bo izročil tudi vso potrebno dokumentacijo za odjavo vašega vozila pri ustreznih organih. Tako boste lahko brez skrbi, saj boste vedeli, da bo vaše staro vozilo uničeno na okolju prijazen način.

V Sloveniji je sistem razgradnje izrabljenih vozil urejen v okviru skupnega načrta za ravnanje z izrabljenimi vozili, katerega nosilec je družba EKOMOBIL d.o.o., ki je edina v Sloveniji, ki ima vsa pooblastila C Automobil Import d.o.o. (uvoznik znamke DS) za zbiranje, prevzemanje, obdelavo in odstranjevanje izrabljenih vozil na okolju prijazen način (http://www.eko-mobil.si).

 

BATERIJA Uporaba vaše električne baterije

8-letna garancija do 160.000 kme

Garancija na pogonsko baterijo pri elektrilčnih ali plugčin hibridnih vozilih DS velja 8 let oziroma 160.000 kilometrov pri 70 % napolnjenosti.

Baterije ne zahtevajo posebnega vzdrževanja: načrt vzdrževanja predvideva preverjanje napolnjenosti akumulatorja (SoH) [DF1] glede na začetno zmogljivost polnjenja.


V primeru okvare v strokovnem centru Stellantis v nemškem Rüsselsheimu v Nemčiji poteka postopek obnove baterij, da se zagotovi njihova maksimalna življenjska doba. Nato se ponovno uporabijo kot standardni nadomestni deli.

Ponovna uporaba baterije (recikliranje)

Poleg življenjske dobe vozila se zbiranje in recikliranje baterij od leta 2010 izvaja v sodelovanju z našimi specializiranimi partnerji. Danes stopnja recikliranja baterij DS Automobiles presega zakonodajna pričakovanja (nastavljena na 50%), stopnja recikliranja pa presega 70% za Li-Ion baterije. Stroške recikliranja finančno podpira blagovna znamka.

Rabljene baterije lahko najdejo tudi drugo življenje z uporabo v stacionarnih sistemih za shranjevanje energije za posamezne hiše, skupne stavbe in električna omrežja.

ODGOVORNA VOŽNJA Eko vožnja okolju prijaznega voznika

ODGOVORNA VOŽNJA
ODGOVORNA VOŽNJA

ZNIŽAJTE HITROST ZA 10 KM/H:
S tem boste privarčevali od 1 do 2 litra goriva na vsakih 100 kilometrov*
ODSTRANITE NEPOTREBNO TEŽO:
100 dodatnih kilogramov v prtljažniku = 5 % večja poraba goriva**

IZKLOPITE KLIMATSKO NAPRAVO:
Do 40 % privarčevanega goriva med mestno vožnjo**

VEDNO VOZITE V USTREZNI PRESTAVI:
Tudi kadar morate iz varnostnih razlogov in zaradi gostega prometa voziti z nizko hitrostjo, imate pogosto možnost zmanjšati število vrtljajev motorja.

VOZITE Z ZAPRTIMI STEKLI:
Odprto strešno okno ali steklo pri hitrosti nad 50 km/h močno vpliva na aerodinamično upornost vašega vozila. Enako velja za vozila z zložljivo streho v konfiguraciji kabriolet.

PREVERITE TLAK V PNEVMATIKAH:
Nezadosten tlak že za 0,5 bar = 2,4 % večja poraba goriva**
POSKRBITE ZA USTREZNO REDNO VZDRŽEVANJE VAŠEGA VOZILA:
Menjava olja, filter za zrak … = do 25 % privarčevanega goriva**

VNAPREJ PRIPRAVITE SVOJE POTI:
Poraba goriva je večja, če vozite po območjih s prometnimi zastoji ali kadar opravljate številne kratke poti.
VOZITE, DA BO VAŠE VOZILO SEGRETO:
Hladnejše kot je vaše vozilo, več energije potrebuje za vožnjo. Na kratkih poteh v zimskem obdobju
lahko vaše vozilo porabi do 50 % več goriva.
NADZIRAJTE PORABO MOČI:
Vse električne sisteme, ki so na voljo v vašem vozilu, napaja energija motorja. Več elektrike boste potrošili, več goriva boste porabili.

  • PRIKLJUČNI HIBRID
  • ELEKTRIČNA VOZILA
Okolje

OPOMBE

1 Globalna pisarna za certificiranje za inšpekcijske preglede, odobritve in laboratorijska testiranja 2 Francoska zveza združenj za varstvo narave in okolja.
3 Globalni urad za certificiranje za inšpekcijske preglede, certificiranje in laboratorijska testiranja.