POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Poiščite odgovore na vsa vprašanja o električnem avtomobilu tukaj

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Katera vozila v vaši ponudbi so na voljo na električni pogon?

DS je popolnoma zavezan elektrifikaciji in vsako vozilo, ki ga bomo lansirali od leta 2019 naprej, bo imelo na izbiro pogonski sklop: motor z notranjim zgorevanjem in popolnoma električni ali priključni hibrid. Do leta 2025 namerava znamka sprožiti veliko ofenzivo za elektrifikacijo s ciljem, da bi bila vsa vozila iz njenega izbora 100 % elektrificirana.

 

Trentuno sta na voljo:

DS 3 CROSSBACK E-TENSE: 100% električno vozilo

DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4X4: priključni hibrid

Kaj naredi znamka DS za okolje?

V celoti smo zavezani zmanjšanju vplivov našega poslovanja na okolje. To ni omejeno le na zmanjšanje izpustov CO2 in NOX vozil, ki jih prodajamo, ampak sega na celoten življenjski cikel teh vozil in sestavnih delov ter na naše širše poslovanje, vključno z našimi pisarnami in proizvodnimi obrati. Naše matično podjetje Groupe PSA ima na tem področju zelo širok obseg dejavnosti: od projektov odstranjevanja ogljikovih spojin, krožnega gospodarstva delov vozil, do uporabe povezane avtomobilske tehnologije za zagon inovativnih shem delitve električnih avtomobilov (car sharing).

 
Podrobnosti o izčrpni politiki o družbeni odgovornosti skupine PSA najdete na naši spletni strani: https://www.groupe-psa.com/sl/automotive-group/responsibility/

Kaj pa, če elektrika ni primerna zame?

Naša strategija je ponuditi stranki izbiro: ponuditi pravo izbiro vozila, glede na potrebe posameznih voznikov in cikla uporabe. Zato ponujamo izbiro bencinskih, dizelskih in elektrificiranih opcij na istem modelu vozila. To pomeni, da vam ni treba sprejemati kompromisov glede velikosti ali dizajna vozila in ste še vedno bolj osredotočeni na okolje, tako da lahko izberete pogonski sklop, ki vam najbolj ustreza.

Čeprav smo zavezani, da bomo električna vozila s časom postavili na primarno komercialno ponudbo, še naprej investiramo v raziskave in razvoj vseh različnih vrst goriv, tako da bomo lahko vedno zagotovili  najboljše rešitve za potrebe naših kupcev.

Kaj pa, če elektrika ni primerna zame?
 Kaj pa, če elektrika ni primerna zame?

Kakšni so stroški polnjenja električnega vozila?

To je popolnoma odvisno od tega, kje polnite in stroškov električne energije. Nekatere javne polnilnice so popolnoma brezplačne, druge pa imajo variabilne stroške. Večina kupcev namesti polnilnođico kar  na svojem domu.

Električna energija se ceni v kWh (kilovatna ura) - torej za popolno napolnjenost baterije pomnožite ceno na kWh z zmogljivostjo baterije (na enak način kot bi danes pomnožili ceno za liter goriva s kapaciteto rezervoarja za gorivo.

Kje lahko dobim polnilno postajo?

DS Automobiles ima v svoji ponudbi različne priključke DS Wall Box,ki jih lahko naročite pri pooblaščenem servisu DS, ponuja pa vam tudi možnost montaže, ki jo opravi njegovo partnersko podjetje, ki bo opravilo tudi diagnostiko vaše električne instalacije.  Znamka DS Automobiles je za montažo priključka DS Wall Box na vašem domu izbrala podjetje GIA SERVIS d.o.o., saj vam želi zagotoviti najboljšo možno storitev in vam nuditi maksimalno pomoč pri postavitvi vaše rešitve za polnjenje, da boste povsem brez vseh skrbi.

Kaj pa, če nimam dovoza ali garaže? Kako lahko napolnim svoje vozilo?

Če na vašem bivalnem naslovu, najsi bo to hiša ali večstanovanjska zgradba, še vedno obstajajo načini za polnjenje vašega vozila. Po Sloveniji jih je že več kot 500, za našo severno mejo sploh ni težav, pa tudi na Hrvaškem je polnilnih postaj čedalje več. Pri tem je treba ločiti tri vrste polnjenja:

 • polnjenje na destinaciji,
 • javne polnilne postaje z izmeničnim tokom in
 • hitre javne polnilne postaje.

Ko gre za polnjenje na destinaciji, gre večinoma za enake polnilne postaje kot pri polnjenju doma. Hoteli, restavracije in nakupovalni centri se čedalje pogosteje odločajo za namestitev polnilnih postaj, saj ob rastočem številu uporabnikov električnih avtomobilov to postaja vse pogostejši razlog, zakaj se ti odločijo za obisk določene destinacije.

 • Doma: v garaži/na dovozu ali na za to namenjenem parkirnem mestu/parkirišču v skupni rabi (običajno za stanovanja)
 • V službi: na parkirišču vašega delodajalca, ki je rezervirano ali (delno) javno.
 • Na javni površini: na ulicah, na avtocesti in na katerem koli javnem parkirišču
 • V nakupovalnem centru: trgovini ali večjemu nakupovalnemu središču
 • V javni garažni hiši: zaprte garažne hiše in javne garaže
 • Pred javno ustanovo: uradi, mestna jedra in občinske palače
 • Pred večstanovanjskem bloku: lastniška ali skupna parkirna mesta
Kaj pa, če nimam dovoza ali garaže? Kako lahko napolnim svoje vozilo?
Kaj pa, če nimam dovoza ali garaže? Kako lahko napolnim svoje vozilo?

Se zmogljivost baterije poslabša s starostjo?

Pričakuje se nekaj poslabšanja baterije, vendar je to minimalno. Sodobna električna vozila imajo visoko zmogljive baterije. Garancija na baterijo velja 8 let oziroma 160.000 kilometrov pri 70 % napolnjenosti.

 

Pešanje zmogljvosti baterije je sicer odvisno od števila ciklov polnjenja, načinov polnjenja in drugih dejavnikov. Upoštevati pa je treba tudi, da je celotna baterija sestavljena iz več celic (več baterij). Praviloma se tako ne izrabi baterija v celoti, ampak se izrabijo njene posamezne celice. In to ne vse naenkrat.

Se zmogljivost baterije poslabša s starostjo?
Se zmogljivost baterije poslabša s starostjo?

Ali z električnim vozilom lahko "vlečem" prikolico?

Ne, naša električna vozila niso namenjena vleki.

Kolikšen je strošek električnega vozila v primerjavi z vozilom na termični pogon?

Električni avto je dolgoročno cenejši. Električna vozila so na začetku dražja za nakup, vendar so tekoči stroški precej nižji in obstajajo davčne ugodnosti in druge spodbude - tako da se za številne cikle uporabe to izravna v času lastništva količine. Prihranki se bodo začeli seštevati z uporabo vozila, saj boste s prehodom na elektriko občutno znižali strošek za gorivo. Kaj pa servisiranje? Pri električnem vozilu odpadejo stroški za olje, oljne filtre, pogonske jermene ali sklopko. Dodatno boste prihranili pri delih, ki se bodo pri e-avtomobilu obrabljali počasneje, na primer pri zavornih ploščicah, ki se obrabljajo počasneje, ker pač večino zavornega učinka ustvari regenerativna funkcija elektromotorja.

Zakaj obstajajo različni tipi priključkov na avtomobilih?

Različne celine imajo različne standarde polnjenja. Večina proizvajalcev, ki prodajajo avtomobile, zdaj sprejema evropske standardne vtičnice, imenovane Type 2 in CCS.Ker se gospodinjske vtičnice in priklopi med državami razlikujejo, zato so za polnjene na domači vtičnici na voljo kabli v ponudbi dodatne opreme. Svoje vozilo lahko seveda napolnite na klasični gospodinjski vtičnici s kablom za gospodinjski priključek, ki je dobavljen serijsko.Če pa želite vozilo hitreje napolniti, se odločite za zmogljivejši priključek ali postajo Wallbox. Medsebojno se razlikujeta po tehničnih karakteristikah:

 • Postaja Wallbox je zmogljivejša in ponuja možnost zelo hitrega polnjenja.
 • Priključek Green up pa je zlasti zelo ugodna rešitev. Med polnjenjem porabi manj energije in poleg tega omogoča tudi hitrejše polnjenje kot na klasični vtičnici.
 • Polnilni kabel za gospodinjsko vtičnico, ki je vašemu vozilu priložen serijsko, je primeren za uporabo na zmogljivejšem priključku. Ob nakupu postaje Wallbox pa boste prejeli poseben kabel.