Doseg električnega vozila

Doseg električnega vozila

Doseg električnega vozila določa, kakšno razdaljo lahko opravite z električnim vozilom z enim samim polnim polnjenjem.

Ali so podatki o dosegu realni?

Ali so podatki o dosegu realni?

Naši podatki o dometu so iz preizkusa WLTP, ki ga je Evropska unija posebej razvila, da je bolj realističen kot stari test NEDC in podajajo podatke, ki so bližje dejanski uporabi vozil.

Zato je podatek maksimalnega dosega realističen, vendar lahko veliko različnih dejavnikov vpliva na dosegljivost.

Kako vem, kakšen doseg lahko dosežem?

Merilec predvidenega dosega na naših vozilih izkorišča informacije o zgodovini vožnje (zadnje pribeležne vožnje), pa tudi stanje napolnjenosti akumulatorja in trenutne vozne razmere za oceno dosega. Zato je povsem normalno, da je ob vstopu v vozilo, ki polno napolnjeno, številka napovedanega dosega precej nižja od največjega dosega. To je zato, ker vam vozilo ponuja oceno, kaj bo mogoče doseči na podlagi preteklih in sedanjih dejavnikov. Če nato začnete voziti z manjšo porabo energije kot prej (nižje hitrosti, manj potnikov itd.), se bo napoved dosega ustrezno prilagodila.

Kako vem, kakšen doseg lahko dosežem?
Kaj vpliva na doseg?

Kaj vpliva na doseg?

Veliko različnih dejavnikov vpliva na domet in katera koli kombinacija teh različnih dejavnikov bo vplivala na razpon, ki ga dosežete kateri koli dan. Večina teh dejavnikov bi enako vplivala tudi na porabo goriva, ki bi ga dosegli v vozilu z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Prevladujoči dejavniki, ki vplivajo na doseg, so način vožnje, hitrost vožnje, teren (hribi itd.), Uporaba ogrevanja in klimatizacije, pospeševanje, obremenitev (teža prtljage in potnikov), temperatura in uporaba regenerativnega zaviranja.

Kaj lahko storim za povečanje dosega?

Doseg je mogoče povečati na več načinov, tako da omejite vpliv zgornjih dejavnikov - na primer samo z uporabo ogrevanja in klimatske naprave, kadar je to potrebno ali brez preobremenitve.


Vendar imajo naša vozila tudi številne funkcije, ki so zasnovane tako, da vam pomagajo pri pridobitvi veljega dosega:

DS
MyDS

- Spremljajte števce in kazalnike vozila: med vožnjo lahko preprosto vidite, ali vaše vozilo porabi veliko energije ali ne - in majhne prilagoditve hitrosti lahko zelo spremenijo vrednosti.

 

- Če spremenite način vožnje v način "eko", to pomeni, da bo prednostno varčeval pred drugimi dejavniki, na primer hitrostjo, posledično pa je to najboljši način uporabe, če si prizadevate za čim večji doseg.

 

- »B« za način zaviranja lahko izberete tudi na menjalniku, kar pomeni, da bo vaše vozilo uporabljalo višjo stopnjo regenerativnega zaviranja in hitrejše upočasnjevanje, ko noga ne bo zavirala. Regenerativno zaviranje upočasni vozilo, hkrati pa kinetično energijo preusmeri nazaj v akumulator in tako pomaga pri doseganju največjega dosega.

- V aplikaciji MyDS* lahko prejemate prilagojene nasvete o ekološki vožnji, ki temeljijo na vaših posameznih vozniških podatkih.